Domov | Sušene mesnine | Pršut iz Krasa

image description

Pršut, izdelan in dozorel na Krasu

Samo sol, čist zrak, burja in skrben nadzor omogočajo, da si po dvanajstih do šestnajstih mesecih zorenja lahko z užitkom odrežete to zares okusno, rubinasto rdečo in sočno rezino zapeljivega vonja.

Pršut, izdelan in dozorel na Krasu, je dediščina bogatih izkušenj, mojstrskih spretnosti in starodavnih izročil prijaznih, gostoljubnih in radodarnih domačinov. Skrivnost te edinstvene kulinarične specialitete se odraža v bogati aromi, intenzivni rubinasti barvi in nekoliko čvrstejši, vendar sočni in rahlo slani rezini. Ugodna klima, tradicija in izkušnje dajejo pršutu dušo, skupaj z burjo pa potrpežljivo ustvarjajo njegovo drugačnost, prepoznavnost ter mu zagotavljajo nenadomestljivi okus brezčasne žlahtnosti.

Priprava pršuta je zahteven in dolgotrajen proces. Prične se s skrbno rejo domačih prašičev, pravo krmo, skrbnim izborom svinjskih stegen, ki jih nato solimo izključno z morsko soljo. Sledi zorenje in sušenje v naravni kraški klimi. Kraško podnebje, značilno gibanje temperatur, vlaga in zrak so odločilni za aromo in kakovost pršuta. Po dvanajstih mesecih zorenja pod skrbnim nadzorom dozori pršut v zdrav in okusen izdelek, ki ga ponujamo pri nas v času osmice.

Pršut vsebuje majhno količino soli in maščob in je bogat z vitamini in minerali. Zaradi razgrajenih beljakovin je lahko prebavljiv in ima visoko hranilno vrednost.

Sušene mesnine pridelamo na 
tradicionalen kraški način,
sušeno na kraški burji.
Kontakt in obrazec povpraševanja.